Степан МИХАЛЬЧУК: «Команда з маленького села, але з великими амбіціями»

19.06.2018 14:57

Попереднього туру Прем’єр-ліги Львівщини «Фенікс-Стефано» з Підмонастиря переміг на виїзді «Локомотив» із Рави-Руської 4:0. Підмонастирці перебувають у хорошій формі, переслідуючи лідерів. Підмонастирський колектив із 19-ма балами в активі займає 4-ту сходинку турнірної таблиці.

Інформаційний центр Федерації футболу Львівської області поспілкувався про дуель із «залізничниками», підготовку до матчів та завдання команди на цей сезон із головним тренером «феніксів» Степаном Михальчуком, котрий 3-ій сезон очолює клуб із Перемишлянського району.

– Пане Степане, завдяки чому вдалося здобути переконливу перемогу в Раві-Руській над командою, яка перед цим двічі поспіль обіграла по 1:0 фаворитів сезону – «Юність» із Верхньої Білки і ФК «Миколаїв»?

– Мені сподобалася гра футболістів «Локомотива», котрі поступово набирають обертів у чемпіонаті. В їхніх діях помітна робота тренера. Вони контролюють м’яч, не б’ють куди завгодно. Спершу Олег Чурко відіграв до кінця, в іншому епізоді Назар Мацько змусив суперників помилитися в захисті. Внаслідок цього ми забили 2 голи. Після 2:0 мої підопічні віддали ініціативу опонентам, більше грали від оборони, господарі атакували. Але попри це нам удалося ще двічі відзначитися результативними ударами. Я задоволений, що хлопці виконали те, що ми їх просили перед матчем.

– В останніх 4-ох турах «Фенікс-Стефано» забив 13 м’ячів. Як команда досягла такої високої результативності?

– Це результат наполегливих тренувань, помножених на самовіддачу, бажання та ігрову дисципліну. Завершується перше коло обласного чемпіонату, за цей час наші футболісти виробили злагодженість у власних діях, хорошу взаємодію. Цього сезону кожна команда може здивувати, піднести сюрприз. Колективи з другої половини турнірної таблиці можуть обіграти суперників із чільної трійки.

Тренуємося двічі-тричі на тиждень у Підмонастирі. Перед кожним поєдинком аналізуємо суперників, указуємо на їхні сильні сторони. На тренуваннях зосереджуємося на ігрових вправах із м’ячами. Основне – постійно тримати себе в тонусі, максимальна налаштованість і самовіддача в кожній грі. Якщо футболісти тренуються із задоволенням, це позитивно відображається на грі. В Нас хороший стадіон, тут займається ФК «Львів» U-21. Команди відзначають якість поля на «Арені Фенікс». Це заслуга насамперед нашого президента Степана Пилипа.

– Найкращим бомбардиром «Фенікса-Стефано» наразі є 30-річний півзахисник Артур Теміров, який отримав виклик у збірну Львівської області і вже цієї суботи, 23-го червня, візьме участь у фіналі Кубку регіонів України на стадіоні Віктора Баннікова в Києві. Як охарактеризуєте цього гравця?

– Теміров уже 3-ій сезон поспіль захищає кольори «Фенікса-Стефано». Використовуємо його сильні сторони, зокрема, швидкість. Артур грає на команду, з ним приємно працювати. Команда йому цілком довіряє, і він віддячує за це голами. В нас усі працюють на результат. Теміров – наконечник атак. Минулого сезону Артур забив 10 м’ячів. У протистоянні з «Локомотивом» він витиснув максимум із двох моментів.

– Чи є у Вашій команді місцеві вихованці?

– Місцевих футболістів у «Феніксі-Стефано» небагато. Підмонастир – невеличке село з малою кількістю населення. Я лише за те, щоб у нашому колективі грало більше власних вихованців, тоді і підтримка вболівальників буде більшою. Я сам із Перемишлянського району, мій син Ростислав грає в Підмонастирі. Нещодавно відбулася зустріч представників команд нашого району, що грають у чемпіонаті Львівщини, зокрема Підмонастиря, Великих Глібовичів, Відників, Шпильчини, Бібрки, які підтримали ініціативу фінансово підтримувати найперспективніших місцевих футболістів. Можливо, не всі гратимуть у футбол, однак усі вестимуть здоровий спосіб життя.

– Торік «Фенікс-Стефано», дебютувавши у Прем’єр-лізі Львівщини, посів 4-ту сходинку турнірної таблиці. Вочевидь, і цього сезону плануєте поборотися за високі місця?

– Наше завдання – виступити не гірше, ніж минулого сезону. Я з 2004-го року працюю в першості області. З того часу не пам’ятаю такого цікавого, непередбачуваного чемпіонату, як цьогорічний, коли чи не в кожному турі змінюється лідер, а команди з середини турнірки можуть відібрати очки у трійки лідерів. Ми команда з маленького села, але з великими амбіціями. У Прем’єр-лізі є чимало фаворитів. Хочемо не просто брати участь у змаганнях, а й боротися за високі позиції. Інакше для чого тоді грати?

– Відчуваєте підтримку вболівальників?

– Підмонастир не може посперечатися за рівнем відвідуваності домашніх матчів із Миколаєвом та Самбором, але «Фенікс-Стефано» має гідну підтримку не лише місцевих шанувальників футболу, родичів і близьких гравців, а й уболівальників із навколишніх сіл. Окрім цього, декілька десятків фанатів підтримують нас на виїзді. За це я їм щиро вдячний.