Ярослав ДЕДА: «Я мріяв грати за «Карпати»

30.06.2020 10:25

В матчі 28-го туру чемпіонату української Прем'єр-ліги 21-річний атакувальний півзахисник львівських «Карпат», уродженець Івано-Франкового Яворівського району Львівщини Ярослав Деда забив у ворота «Львова».

Таким чином він допоміг своїй команді уникнути поразки у принциповому протистоянні.

Про це, а також про своїх перших тренерів, власний єврокубковий досвід та стан справ у таборі «зелено-білих левів» молодий і талановитий «карпатівець» розповів інформаційному центру Львівської Асоціації футболу.

– Ярославе, в нещодавньому дербі зі «Львовом» Ти вийшов на заміну і буквально через 3 хвилини після цього зрівняв рахунок, ударом головою замкнувши передачу партнера. Вочевидь, забитий м'яч додав «карпатівцям» віри у власні сили.
– Я відзначився забитим м'ячем у Луцьку, де раніше виступав у складі місцевої «Волині». Дуже цього хотів. Це мій перший гол за дорослу команду «Карпат», перший в українській Прем'єр-лізі, тож він особливо цінний для мене.

В нас було завдання перемогти в дербі Львова, дуже серйозно до нього готувалися. Так, після того, як, граючи в меншості, ми довели справу до 1:1, у нас з'явилося більше впевненості. Ми могли одразу забити вдруге. У другому таймі «Карпати» переважали суперника.

Негативно на нашу команду у психологічному плані вплинула ситуація з позитивними тестами на коронавірус. Готувалися до поєдинку з «Маріуполем», однак потім довелося змінити плани й піти на вимушену самоізоляцію. 

– Наскільки важлива для Тебе довіра головного тренера?
– Я щиро вдячний Роману Миколайовичу Санжару за довіру! Звісно, приємно, що він дає мені шанс проявити себе в основній команді, виділяє ігровий час, аби я відчував гру на серйозному професіональному дорослому рівні. Тут потрібно миттєво думати, швидше приймати важливі рішення. Це стимулює мене до прогресу, до активної роботи над собою.
– Ти є вихованцем футболу Яворівщини. Хто відкрив Тобі шлях у великий футбол?
– Мої батьки спершу були проти того, щоби я займався футболом. Бувало, вони не пускали мене на тренування, тож доводилося втікати (посміхається – ред.). Друг познайомив мене з тренерами, які взяли мене у футбольну школу в Новояворівську.

Я тренувався під керівництвом Василя Степановича Васютика, а згодом – Юрія Семеновича Тріски. А загалом до занять улюбленим видом спорту мене постійно заохочував мій учитель фізкультури Іван Ярославович Фединяк. Якби не він, то, можливо, я би не став футболістом.

Мене запросили в команду з Мукачево взяти участь у чемпіонаті й Кубку України з футзалу. Після цього в 14-річному віці помітили і взяли в «BRW-ВІК» із Володимира-Волинського, а згодом і в дитячо-юнацьку спортивну школу луцької «Волині». Захищав кольори волинян в українській Прем'єр-лізі (дебютував за дорослу команду в 16 років у протистоянні з кам'янською «Сталлю»).

Неодноразово мені перепадало на горіхи від Віталія Володимировича Кварцяного. Але ми не ображалися, адже таким чином він привчав нас до дисципліни.

У «Волині» мене спіткала прикра травма – я зламав ногу. Відновлювався вдома. Тоді мені подзвонили з луцького футбольного клубу й повідомили, що є можливість спробувати себе в азербайджанському «Карабасі». Так я опинився в чемпіонаті Азербайджану. За «Карабах» я забив 3 голи в заключних поєдинках групового етапу юнацької Ліги УЄФА U-19 у сезоні 2017/2018. Завжди прагнув грати в єврокубках.

– А як Ти потрапив у львівські «Карпати»?
– Далі я підтримував свою фізичну форму в команді з польського міста Єленя-Ґура. Згодом повернувся до Львова. Поїхав на перегляд у львівські «Карпати» і підписав із ними контракт. Я давно мріяв захищати честь цього видатного футбольного клубу. Рідні стіни, вболівальники додають стимулу кожному футболісту.
– Стежиш за футбольним чемпіонатом Львівської області? Зокрема за виступами команд рідного Яворівського району.
– Раніше я стежив за виступами команд із Яворівщини, зокрема з Івано-Франкового, підтримував їх. Цікаво поїхати на гру. Але зараз, на жаль, мені для цього не вистачає часу.

– Футбольний клуб «Карпати» (Львів) офіційно оголосив, що наразі через фінансові труднощі не може продовжувати змагатися в українській Прем'єр-лізі. Як Ти особисто дізнався і сприйняв цю новину?
– Я утримаюся від коментарів щодо цього. І ми, і вболівальники – всі сподіваються кращого. Віримо, що скоро все владнається. Однозначно «Карпати» мають жити!

Щиро дякуємо Ярославу Деді за цікаву розмову, бажаємо Йому стрімкого професіонального росту, якомога більше забитих м'ячів і перемог!