Юрій КУШЛИК: «У Дрогобичі не купують, а виховують футбольних зірок»

10.07.2020 12:06

Під час прямого відеоефіру на нашому Instagram-акаунті президент муніципального футбольного клубу «Галичина» (Дрогобич) Юрій Кушлик розповів про новачків дрогобицької команди, її завдання на новий сезон, виховання власних футболістів, підготовку стадіону та інші не менш цікаві речі.

– Пане Юрію, керівники футбольних команд Львівщини бідкаються, що оскільки чемпіонат Львівської області ще не розпочався, їхні гравці переходять у команди із сусідніх областей, де вже проводять змагання. В «Галичині» всі футболісти залишилися в обоймі?
– В нас такої проблеми немає. Всі на місці. Наші гравці активно підтримують свою фізичну форму, індивідуально тренуються. Ми сильні як єдиний колектив, намагаємося завжди підтримувати один одного. Завдяки цьому і здобуватимемо перемоги.

За традицією збираємо в команді вихідців із Дрогобицького району. Приємно, що футболісти, які виховувалися в дитячо-юнацькій спортивній школі Дрогобича, бачать, що «Галичина» прогресує, і повертаються до нас.

Цьогоріч до «Галичини» приєдналися досвідчений воротар Роман Чопко, а також знаний на Львівщині Віктор Коссак. Вони органічно влилися в наш колектив. Усі розуміють один одного з півслова, адже є друзями і поза футбольним полем. 

Окрім цього, залучаємо до основи переспективних виконавців із юнацького складу. Звичайно, юнаки, які прогресують, гратимуть за основну команду.

– Минулого сезону дрогобицька «Галичина» після повернення в еліту львівського обласного футболу посіла в чемпіонаті Прем'єр-ліги Львівщини 8-му сходинку турнірної таблиці. Які завдання ставите перед командою на цей сезон? На Вашу думку, чи до снаги «Галичині» цього року поборотися за потрапляння до трійки призерів?
– Зважаючи на сьогоднішній високий рівень чемпіонату Прем'єр-ліги Львівщини і підбір наших гравців (повторюся: це вихідці з Дрогобиччини), нам буде важко боротися за медалі. Треба тверезо оцінювати свої шанси.

Але торік ми показали, що можемо гідно протистояти грандам обласного футболу. Наша сила в міцному колективі, футболістах, які багато років грають разом. Цей взаємозв'язок щоразу ставатиме щільнішим. Непогано було би потрапити в першу п'ятірку.

Найголовніше, щоби всі були здорові і спокійно грали у футбол. Усі вже засумували за улюбленою грою. Дрогобичани часто запитують мене, коли вже відновляться футбольні змагання. Для них наявність футбольної команди в рідному місті – це вже перемога. Адже довгий час її взагалі не було.

– Чого Ви очікуєте від цьогорічного футбольного сезону на Львівщині?
– Звісно, хотілося, щоби цьогорічний футбольний сезон був довшим. Сподіваємося, вже найближчим часом футбольні змагання у Львівській області відновляться. Думаю, після тривалої карантинної перерви інтрига в чемпіонаті, градус емоцій будуть доволі високими.

Всі зголодніли за футболом. Кожен хоче показати себе. Хлопці кажуть, що їм уже сняться голи, які вони забиватимуть. Новий чемпіонат буде дуже цікавим.
– Яка основна причина того, що дрогобицька «Галичина» не бере участі в Кубку Львівської області?
– Торік ми не брали участі в розіграші обласного Кубка, адже сезон-2019 був для нас першим у Прем'єр-лізі після кількарічної перерви. Розуміли, що в нас коротка лава запасних для проведення повноцінної ротації. Саме тому вирішили зосередитися винятково на чемпіонаті, якому віддавали всі сили.

Не знаю, як вийде з Кубком Львівщини цього сезону, адже і так календар ігор, мабуть, буде щільним. Наступного року ми обов'язково позмагаємося і в Кубку Львівської області.

– Коли на стадіоні в Дрогобичі, де домашні поєдинки проводить «Галичина», будуть встановленні сидіння?
– На початку весни ми взялися за виготовлення сидінь. Облаштування нашого стадіону, який готувався до Євро-2012, зупинилося на півдорозі. Доводиться все робити власними силами, за кошти з міського бюджету.

Щороку звертаємося до Державного фонду регіонального розвитку з проханням допомогти у співфінансуванні відповідних робіт. У попередні роки всі зусилля були спрямовані на збереження вже наявної інфраструктури, зокрема підтрибунних приміщень.

Сподіваємося на підтримку державної влади й Української асоціації футболу. Стадіон у 100-тисячному Дрогобичі повинен бути з нормальними трибунами, як і розраховано за проектом. Працюємо в цьому напрямку.

Якщо цьогоріч дозволять проведення матчів обласного футбольного чемпіонату з глядачами, то вже цього року встановимо на стадіоні першу кількість лавок і сидінь.

– Сьогодні муніципальний футбольний клуб «Галичина» (Дрогобич) фінансується лише з міського бюджету, чи, можливо, є ще додаткові джерела фінансування?
– Нашу команду фінансує винятково Дрогобицька міська рада. З моменту відновлення дрогобицької футбольної команди за три роки ми пройшли шлях із Другої обласної до Прем'єр-ліги Львівщини.

Місто з такими багатими футбольними традиціями як Дрогобич повинне бути представлене в Прем'єр-лізі області.

Звичайно, ведемо також перемовини зі спонсорами. Іноді в деяких матчах підприємці нам допомагають.

– Який бюджет дрогобицької «Галичини» на сезон?
– У порівнянні з попереднім роком наш сезонний бюджет виріс приблизно на 20% – до 1,2 мільйона гривень.

– На Вашу думку, цієї суми коштів наразі достатньо для такої футбольної команди як «Галичина» (Дрогобич)?
– Грошей ніколи не буває достатньо. Ми всі це добре розуміємо. Виходимо з сьогоднішніх реалій. Розраховуємо на ці кошти і стараємося демонструвати гру хорошого рівня, яка би подобалася вболівальникам.

– Свого часу дрогобицька «Галичина» грала в Першій лізі України. Чи плануєте в перспективі повернутися на всеукраїнську арену?
– Зараз у Дрогобицькому районі триває реформа створення об'єднаних територіальних громад. Уже незабаром буде створено велику Дрогобицьку ОТГ. Поряд із Дрогобичем є такі міста з футбольними традиціями як Трускавець, Борислав, Східниця.

Я ходив на матчі «Галичини» в чемпіонаті Першої і Другої ліг України, в Кубку України. Це незабутні емоції. Дрогобич може бути гідно представлений на футбольній мапі не лише Львівської області, а й України.

Але для цього потрібні спонсори, які би були справжніми фанатами футболу і постійно допомагали команді. Водночас необхідно довести до належного рівня стадіон у Дрогобичі, аби приймати поєдинки всеукраїнського рівня.

– Кажуть, якщо цього року через епідемію коронавірусу чемпіонату Львівської області серед юнаків не буде, то юнацьку команду «Галичини» заявлять у чемпіонат Дрогобицького району.
– Справді, ми розглядаємо такий варіант, щоби юнаки не втрачали фізичної форми й набиралися досвіду. Найбільш перспективних залучатимемо до дорослої команди. Деякі з них уже грали за дорослих у цьогорічному Меморіалі Ернеста Юста.

За останні п'ять років у Дрогобичі і Стебнику споруджено 7 якісних спортивних майданчиків зі штучним покриттям. Тут футболісти «Галичини» тренують близько сотні дітей від 6-ти до 15-ти років. Хочеться, щоби такі майданчики з'являлися не лише в містах, а й селах. Окрім цього, у Дрогобичі функціонує Дитячо-юнацька спортивна школа.

Щороку проводимо традиційний турнір «Футбол у кожен двір!» серед юних футболістів трьох вікових груп. Багато молоді бере участь у цих змаганнях. Це найбільше тішить. Відриваємо дітей від ґаджетів. Діти – наше майбутнє. Ми не купимо футбольних зірок у «Галичину», а виховаємо своїх. Будемо й надалі над цим працювати, адже в нас багато талантів. 
Тарас Вінцковський 10.07.2020 19:41

Дякую за інтерв"ю!