Чим запам'ятається Прем'єр-ліга Львівщини-2022?

10.11.2022 18:15

«Темна конячка», «червоний» тренер, молоді і перспективні, а також «наш Марсело» – аналізуємо цьогорічний чемпіонат Прем'єр-ліги Львівської області з футболу серед дорослих команд, що нещодавно завершився.

«Рекордсмени чемпіонату». «Юність» із Верхньої та Нижньої Білок уп'яте поспіль стала чемпіоном Львівщини – і цим усе сказано. Таким чином «білки» не лише довели свою силу, а й встановили унікальне досягнення, побивши рекорди «Явора» (Яворів) та «Руху» (Винники), які по 4 рази ставали чемпіонами Львівщини відповідно в сезонах-1994/1995, 1995/1996, 1996/1997, 1997/1998 і 2012-го, 2013-го, 2014-го, 2015-го років – до цього моменту найчастіше в період Незалежної України. Цей рекорд «Юності» точно залишатиметься не побитим у найближчі 5 років.

Підопічні Богдана Костика впевнено пройшли турнірну дистанцію, єдиними не зазнавши в цьогорічній обласній «прем'єрці» жодної поразки і лише раз утративши очки – в дуелі з відниківським «Темпом» (2:2). Визначальним на шляху до чергового «золота» в них стало протистояння зі своїм головним конкурентом – підмонастирським «Феніксом», де «білкам» важливо було перемагати. Й вони це зробили – заявдяки єдиному в матчі з підмонастирцями та чемпіонаті загалом голу Арсенія Процишина.

«Прогрес чемпіонату». Так склалося, що саме «Фенікс», у складі якого є імениті гравці, до заключного туру був єдиною командою, яка могла змістити «Юність» із трону. Зауважимо, що розпочинався чемпіонат для «феніксів» не надто оптимістично – поразка 0:1 від відниківського «Темпа». Поступово підмонастирці додавали у плані гри й вийшли у фінальний етап із першого місця в групі.

На старті вирішального раунду волею жеребу їм знову випало зустрітися з «темпівцями», і «ведмеді» з Відник знову були близькі до перемоги, ведучи 2:0, однак під завісу поєдинку «фенікси» перевернули все догори дриґом, з 86-ої хвилини забивши 3 м'ячі і в підсумку вирвавши вольову перемогу – 3:2.

У певний момент під час фінального етапу підопічні Андрія Чіха навіть очолювали турнірну таблицю, але зазнали мінімальної поразки 0:1 у лобовій дуелі з «Юністю», яка завдяки цій вікторії змістила їх із вершини турнірки. Та як би не було, «Фенікс» помітно прогресує.

Три сезони поспіль (2017-го, 2018-го, 2019-го) колектив із Підмонастиря ставав четвертим, а торік уперше в історії потрапив у медальний залік, виборовши бронзові нагороди і Кубок області. Цьогоріч «фенікси» – вже срібні призери Прем'єр-ліги Львівщини, й водночас вони змагаються за Кубок Львівщини.

«Несподіванка чемпіонату». Як і «Фенікса», варто відзначити солідний прогрес відниківського «Темпа». Торік у своєму дебютному сезоні в обласній «прем'єрці» відниківці стали сьомими, а цьогоріч завдяки формулі «досвідчений головний тренер Василь Леськів + серйозні новачки Андрій Жук, Роман Лебедь, Віктор Барабаш, Олег Маїк + шалена підтримка (свячена вода перед кожною грою?) президента клубу Івана Луща» здобули бронзові медалі. Також варто наголосити, що «Темп» (Відники/Зубра) – єдина команда, яка цього сезону відібрала очки в новоспеченого 5-разового чемпіона Львівської області – «Юності» з Верхньої та Нижньої Білок.

«Невиправдані сподівання чемпіонату». Безперечно, в цю категорію потрапив ФК «Миколаїв», який спершу неочікувано вибув із Меморіалу Ернеста Юста у чвертьфіналі (0:1 від давидівського «Корміла»), а потім уперше за останні 6 років не потрапив у медальний залік обласного чемпіонату!

Миколаївців періодично штормило по ходу чемпіонських перегонів: поразки від дрогобицької «Галичини» (1:2), бориславського «Нафтовика» (2:3) і надзвичайно болюча від «Юності» (0:3), мирові з «Мостиськами» (0:0) та відниківським «Темпом» (1:1), що вплинуло на підсумкове турнірне становище миколаївської команди. Можливо, «Миколаєву» не вистачило на вістрі атаки бомбардира Ігоря Балуха і в рамці воріт стабільного Мар'яна Бурмаса, якому останнім часом заважають травми... Додати ложку меду в цю діжку дьогтю підопічні Василя Малика можуть, завоювавши цього сезону Кубок Львівщини.

За рівнем амбіцій, складами команд і можливостями до цієї категорії можна віднести також стрийську «Скалу 1911» і «Корміл» (Давидів). Обидва колективи мали би боротися щонайменше в першій вісімці. Однак давидівці зазнали прикрої поразки (1:2) від ДЮШ «Львів»/СКК «Демня» в цьогорічному, другому поспіль для себе фіналі Меморіалу Юста, на першому етапі чемпіонату посіли в групі 3-тє місце (хоча були близько до виходу в першу вісімку), а нещодавно ще й вибули з Кубка Львівщини, раптово поступившись 2:3 у попередньому раунді бродівському «Богуну». «Скала 1911» зробила ставку на чемпіонат і Кубок України серед аматорів, де наразі демонструє цілком пристойні результати.

«Темна конячка чемпіонату». У своєму дебютному сезоні в обласній «прем'єрці» СК «Нафтовик» (Борислав) на першому етапі виграв групу, здолавши в рідних стінах грізний «Миколаїв» (3:2), далі на виїзді попсував нерви «Юності» (поразка 1:2) і в підсумку фінішував на 5-ій сходинці турнірної таблиці. Доволі солідний результат як абсолютного новачка елітного дивізіону. Мабуть, на старті сезону мало хто очікував такого від колективу з Борислава. Без сумніву, бориславці навчили суперників себе поважати.

«Перспективна молодь чемпіонату». Юніори львівських «Руху» та «Карпат», ФК «Куликів» та ФСК «Самбір» – команди цьогорічної Прем'єр-ліги Львівщини, середній вік гравців яких заледве дотягує (а то й не дотягує) до 20-ти років. Проте це не заважає їм давати бій дорослим дядькам. «Рухівці» з «карпатівцями» завершили обласний чемпіонат відповідно на 6-ій і 8-ій позиціях, що для них є цілком утішним результатом.

Куликівці дещо нижче в турнірці (11-те підсумкове місце), але підопічні Андрія Хоптового водночас випробовують свої сили в чемпіонаті аматорів України, де вже освоїлися й пішли на зимову перерву на 5-му місці серед 7-ми колективів.

Щодо самбірців, то вони вище голови не стрибнули, але й не впали лицем у багнюку. В Самборі повернулися до акценту на своїх хлопців, яких тренує вже ветеран самбірського футболу Ігор Леськів. Приємно й надзвичайно цінно, що серед учасників обласних футбольних змагань є клуби, які роблять серйозну ставку на юних гравців і всіляко їх підтримують.

«Повернення чемпіонату». Після 3-річної перерви ФК «Мостиська» повернувся в еліту обласного футболу й посів 7-му сходинку турнірної таблиці, при цьому продовжуючи боротьбу за Кубок Львівщини. Основним двигуном мостиської команди є невтомний, сповнений невичерпного ентузіазму «універсальний солдат» (бо він і президент, і головний тренер, і гравець) Андрій Шагало, який живить не лише дорослий, а й дитячий мостиський футбол. Можна не сумніватися, що його запал передається підопічним.

Через надмірні переживання за рідну команду цьогоріч Андрій Шагало став «червоним» тренером – і не лише через колір свого, сповненого нестримних емоцій обличчя, а й через те, що він – єдиний, хто в цьому чемпіонаті двічі отримував червоні картки як тренер (на матчах у Куликові та Підмонастирі).

А ще в «Мостиськах» ефектно вирізняється гравець Іван Іжовський, котрого за схожою з відомим бразильським футболістом зачіскою місцеві вболівальники називають «наш Марсело» (на фото нижче).На фото: через ефектну зачіску гравця ФК «Мостиська» Івана Іжовського мостиські вболівальники називають «нашим Марсело».«Об'єднання чемпіонату». Спортивно-культурний клуб «Демня» вирішив знову об'єднатися. Якщо у 2020-му році демнянці об'єдналися з підмонастирським «Феніксом», то цього разу – з дитячо-юнацькою школою футбольного клубу «Львів». У новому статусі ДЮШ «Львів»/СКК «Демня» цьогоріч переміг у фіналі Меморіалу Юста.

Тривалий час колектив, сформований з талановитої молоді «Львова» та більш досвідчених Назара Лазарського, Івана Павлюха, Руслана-Романа Майовецького і деякий час навіть Юрія Голубки, претендував на потрапляння в першу вісімку, але не зміг цього зробити і легковажно провів фінальний етап обласного чемпіонату, ставши в підсумку 12-им. Попри це ДЮШ «Львів»/СКК «Демня» подолав перший раунд Кубка Львівщини й продовжує боротьбу за трофей.

Водночас ДЮШ «Львів»/СКК «Демня» та львівський «Рух-2» запам'яталися тим, що в їхніх складах на обласному рівні виступають африканські легіонери.

«Робін Гуди» чемпіонату». Такий дещо жартівливий статус можна присвоїти цьогоріч дрогобицькій «Галичині». Дрогобичани відібрали очки в «Миколаєва» (2:1), однак віддали їх менш іменитим суперникам. Фінальний етап вийшов максимально переможним для хлопців із Дрогобича – 3 перемоги у 3-ох матчах і, відповідно, 13-те підсумкове місце в турнірній таблиці.

«Скромність чемпіонату». Доволі скромно дебютувала в Прем'єр-лізі Львівщини львівська «Лео Кераміка». Перший етап чемпіонату «кераміки» завершили з одним заліковим балом в активі (мирова 2:2 з ДЮШ «Львів»/СКК «Демня»), а у фінальному раунді здобули єдину й переконливу перемогу – 5:1 над Академією футболу «Дніпра-1», тож у підсумку фінішували на передостанній сходинці турнірної таблиці. Можливо, далася взнаки обмежена лава запасних «Лео Кераміки». До слова, особливістю «Лео Кераміки» є те, що її тренує Ігор Лильо, а його сини Захар та Олександр грають у команді під його керівництвом.

«Гості чемпіонату». Вперше в Прем'єр-лізі Львівської області взяла участь команда з іншого регіону – з Дніпра. Академія футболу відомого в Україні СК «Дніпро-1» розглядала це як хорошу можливість для своїх юних вихованців отримати ігрову практику й цінний досвід у поєдинках з міцними суперниками, тож жодних турнірних завдань дніпряни перед собою в обласних змаганнях не ставили і, відповідно, в підсумку замкнули турнірну таблицю.

Запам'ятався СК «Дніпро-1 Академія футболу» в обласній «прем'єрці» тим, що завадив відниківському «Темпу» з першого місця в групі вийти до фінального етапу, здолавши відниківців із рахунком 3:2 (власне, це єдина зустріч, в якій дніпряни набрали очки).

Дивіться також: Прем'єр-ліга Львівщини: підсумкове турнірне становище команд