Музей «Скали» чекає відвідувачів!

17.09.2021 22:13

У п’ятницю, 17-го вересня, відбулося урочисте відкриття музею одного з найстаріших футбольних клубів України – стрийської «Скали», що на вулиці Тараса Шевченка, 57 у місті Стрию.

В ньому взяли участь президенти футбольного клубу «Скала» (Стрий) різних років, ветерани стрийського футболу, гравці ФК «Скала 1911» та юні місцеві футболісти. Вони оглянули музейні експонати: кубки, медалі, пам’ятні футбольні м’ячі, ігрові форми, шарфи, буклети, програмки, книги, фотоальбоми, значки, світлини, футбольні квитки, стікери, що засвідчують славну історію «Скали».
Над створенням музею активно працював спортивний журналіст, дослідник історії стрийського футболу Михайло Олійник за підтримки голови Стрийської громади, президента ФК «Скала 1911» Олега Канівця та його першого заступника, ветерана стрийського футболу Миколи Дмитришина.

Пан Михайло розповів інформаційному центру Львівської Асоціації футболу, що над утіленням своєї ідеї щодо створення музею працював понад 10 років.

Він зазначив: «Я зібрав більше півсотні футболок із прізвищами гравців і тренерів стрийської «Скали»: Кардаша, Стронціцького, Петрика, Толочка, Мацюпи, Реви, Бубіся, Малика, Єрмаченка, Квасного, Рустамова, Сада, Рипновського, Поручинського, Клименка, Антоніва, Кмітя, Цюцюри, Брікнера, Вітіва, Шпука, Рябушка, Дмитренка, Білого, Кайдровича, Каваціва, Герича, Стасюка, Дурди, Домальчука, Рильського, Фляка, Мацька та інших. Контактую з футболістами, вони надсилають мені свої футболки. 25 років я збирав експонати для музею разом із футбольним фанатом із 35-річним стажем Андрієм Баб’яком. Володимир Вільчинський подарував нашому музею м’яч із підписами гравців «Скали» сезону 1992-1993-го років, Олег Канівець – футбольний м’яч з автографами гравців збірної України після нещодавнього матчу з французами. В музеї є м’ячі з Євро-2008, Ліги чемпіонів УЄФА, бутси, які подарували нашому музею вихованець «Скали» Іван Брікнер, в яких він виступав за «Рух», і воротар ФК «Газовик-Скала» Ігор Вітів. На превеликий жаль, лише 1/5 моєї колекції футболок помістилася в музей. Решту планую розмістити в офісному приміщенні ФК «Скала 1911» на реконструйованому стадіоні «Сокіл» у Стрию».
Зі слів Михайла Олійника, над сучасним естетичним художнім оформленням музею працювали художниця-дизайнерка Наталія Семків-Ішутіна та багаторічний очільник управління культури, молоді та спорту Стрийської міської ради Богдан Бойко. Тож тепер кожен, завітавши в музей (вхід вільний), може наочно побачити історію стрийської «Скали», яка цьогоріч відзначає своє 110-річчя.

В рамках відзначення цього солідного ювілею в суботу, 18-го вересня, в будинку культури Стрия відбудуться святкові урочистості, а в неділю, 19-го вересня, на стадіоні «Медик» у Моршині – футбольний матч за участю юних місцевих футболістів, а також товариська зустріч ветеранів стрийської «Скали» і львівських «Карпат».


Світлини Любомира ШЕВЧУКА.